Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Zmeny vyplývajúce zo schváleného konsolidačného balíka

Národná rada SR v závere roka (19.12.2023) schválila návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií -tzv. konsolidačný balíček. Prinášame vám stručný prehľad zmien.

Balíček obsahuje opatrenia, ktoré zvyšujú dane, odvody či správne a súdne poplatky. Zákon bol zverejnený v Zbierke zákonov 30.12.2023.

Zrušenie zníženej sadzby DPH na alkohol pri poskytovaní reštauračných a stravovacích služieb.

Z uplatňovania zníženej sadzby DPH na reštauračné a stravovacie služby sa vynímajú alkoholické nápoje. Za alkoholický nápoj sa bude považovať taký nápoj, v ktorom obsah alkoholu prevyšuje 0,5 % jeho objemu. Predaj alkoholických nápojov v rámci poskytovania reštauračných a stravovacích služieb tak od 1.1.2024 podlieha základnej sadzbe dane vo výške 20 %.

Zavedenie daňových licencií

Staronový nástroj na zvýšenie výberu dani, tzv. daňová licencia, sa znova zavádza pre právnické osoby (s určitými výnimkami, napr. v prvom roku podnikania) Minimálna suma sa bude platiť aj v prípade, ak je firma v strate alebo jej daňová povinnosť túto výšku nedosiahla.

Viac informácií o zavedení daňovej licencie nájdete aj na portáli podnikajte.sk

Zvýšenie zdravotných odvodov pre zamestnávateľov a SZČO od 1.1.2024

Zvýšenie sadzby poistného sa týka zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) a samoplatiteľov, avšak len na prechodné obdobie od 1.1.2024 do 31.12.2027, kým dôjde k stabilizácii verejných financií. Sadzby pre zamestnancov ostávajú nezmenené.

Platiteľ poistného na zdravotné poistenie

sadzba poistného do 31.12.2023

sadzba poistného od 1.1.2024 do 31.12.2027
 
bez zdrav. postihnutia
so zdrav. postihnutím
 bez zdrav. postihnutia
so zdrav. postihnutím
 zamestnávateľ
 10%
 5%
 11%
 5,5%
 SZČO
 14%
 7%
 15%
 7,5%
 samoplatiteľ  14%  7%  15%  7,5%

 

 

 

 

 

Zvýšenie hranice obratu pre mikrodaňovníka.

Od 1.1.2024 sa zvyšuje hranica príjmov u mikrodaňovníka, a rovnako sa zvyšuje hranice príjmov pre uplatnení nižšej, 15 % sadzby dane z príjmov. Doteraz bola hranica príjmu naviazaná na sumu obratu pre povinnú registráciu na platiteľa DPH (49 790 Eur). Od 1.1.2024 sa hranica sa hranica zvyšuje na 60 000 Eur.

Zvýšenie dane z dividend.

Aktuálne platná sadzba zrážkovej dane pri výplate podielov na zisku (dividend), resp. podielov na likvidačnom zostatku či vyrovnacích podielov fyzickým osobám, je 7 %. Zvýšenie zrážkovej dane na 10% sa napokon bude vzťahovať v prípade podielov na zisku (dividend) dosiahnutého za zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2024.

Zrušenie štátneho sviatku.

Od tohto roka už 1. september nebude dňom pracovného pokoja, ani sviatkom v zmysle Zákonníka práce. Na tento deň sa teda nebudú okrem iného vzťahovať ani príplatky za prácu vo sviatok.

Ďalšie zmeny vyplývajúce z konsolidačného balíka:

- od 1.4.2024 sa zvyšujú súdne a správne poplatky. Zmeny sa týkajú viacerých oblastí;
- zvyšuje sa sadzba spotrebnej dane z liehu od 1.1.2024;
- zvyšujú sa sadzby spotrebnej dane z tabaku a cigariet, aj z bezdymových tabakových výrobkov;
- znižuje sa odvod do 2. piliera od roku 2024 na 4 % z vymeriavacieho základu na úkor vyššieho príspevku do Sociálnej poisťovne;
- ruší sa už schválené, ale ešte neúčinné zníženie daňovo-odvodovej záťaže fyzických osôb v súvislosti s predajom virtuálnych mien;
- ruší sa už skôr schválené ustanovenie týkajúce sa oslobodenia od dane z predaja obchodného podielu na spoločnosti, ak spoločnosť predáva fyzická osoba

 

zdroj: AHRS, podnikajte.sk