TS: Zväz hotelov a reštaurácií SR dosiahol zmenu vyhlášky: Od dnešného dňa môže byť tatársky biftek oficiálne na jedálnom lístku

\| Vytlačiť \|

(1.6.2017) Novela vyhlášky, ktorá upravuje predaj tepelne neupraveného mäsa, začína platiť presne od dnešného dňa, od 1. júna 2017. Znamená to oficiálny návrat tatárskeho bifteku na jedálny lístok hotelov a reštaurácií.

Ide o veľký úspech profesijného Zväzu hotelov a reštaurácií SR smerom ku klientom, ktorí sa tejto mäsovej pochúťky dožadovali. „Hľadali sme také riešenie, ktoré presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania a podarilo sa nám to vďaka výbornej súčinnosti štátnych orgánov i nás, ako zástupcov branže,“ uviedol generálny manažér ZHR SR Marek Harbuľák.

Už vlani, v polovici decembra, sa na podnet zväzu konalo stretnutie zástupcov Zväzu hotelov a reštaurácií SR, Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov spolu s pracovníkmi Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR,  k možnosti prípravy „tataráku“ v stravovacích  prevádzkach. Spoločne potom riešili ustanovenia návrhu novely vyhlášky č. 533/2007, ktorá mala umožniť predaj tatárskeho bifteku. „Teší nás, že novela vyhlášky je v platnosti už od júna, čo znamená, že počas letnej turistickej sezóny môžeme domácim i zahraničným klientom ponúknuť túto obľúbenú pochúťku“, uviedol M. Harbuľák.

ZHR SR iniciovalo zmenu vyhlášky nielen kvôli tomu, aby sa vyriešila dovtedy zakázaná príprava tataráku. Novelou vyhláškou sa zmenili aj podmienky a predaj steakov, či metóda sous vide, prijali sa ďalšie zmeny v lehotách na uskladnenie hotových polotovarov, či pokrmov. Zväz hotelov a reštaurácii tieto podnety od svojich členov registroval a spracoval ich pri príprave novely.

Podľa M. Harbuľáka  je teraz potrebné, aby sa profesionáli oboznámili s podmienkami, za akých je podľa novely možné tatarák ponúkať v zariadeniach spoločného stravovania. Zväz hotelov a reštaurácií v tejto súvislosti pripravuje niekoľko seminárov po celom Slovensku, aby oboznámil prevádzky spoločného stravovania s novinkami vyhlášky.

                                                                                 Mgr. Marek Harbuľák, generálny manažér  ZHR SR

Tlačová správa na stiahnutie (.pdf)

Čo je ZHR SR?

Zväz hotelov a reštaurácií SR je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám, zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.

Kontakt pre médiá:    

Tel./fax: 02 58 233 386

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., www.zhrsr.sk

 

\| Vytlačiť \|