Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

TS: Zväz hotelov a reštaurácií zachraňuje nielen tatarák, ale aj iné pochúťky

(13.1.2017) Zväz hotelov a reštaurácií zachraňuje nielen tatarák, ale aj iné pochúťky

Oficiálny návrat tatárskeho bifteku na jedálny lístok hotelov a reštaurácií sa stane onedlho realitou. Profesijný Zväz hotelov a reštaurácií SR práve posudzuje novelu vyhlášky, ktorá v roku 2007 predaj tepelne neupraveného mäsa zakázala.

V polovici decembra sa na podnet Zväzu hotelov a reštaurácií SR konalo stretnutie zástupcov zväzu, pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR, k možnosti prípravy „tataráku“ v stravovacích prevádzkach.  „Hľadali sme také  riešenie, ktoré presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania,“ uviedol generálny sekretár ZHR SR Marek Harbuľák. „Tento štvrtok sme dostali od Úradu verejného zdravotníctva návrh tejto novely vyhlášky č. 533/2007, ktorú práve posudzujeme. Práve tento návrh na zmenu vyhlášky by mal umožniť predaj tatárskeho bifteku.“

ZHR SR sa zmenou legislatívy v prípade tataráku, ale aj ďalších pokrmov, či technologických postupov pri príprave jedál zaoberá dlhodobo, nielen od konca septembra 2016. Vtedy však namiesto „tatarákového“ festivalu dostala širšia verejnosť informáciu, že podľa vyhlášky z roku 2007, ktorá bola a je stále platná, je zakázaný predaj tepelne neupraveného mäsa, či iných potravín. Odborníci vedia, že sa to týka nielen obľúbeného tataráku, za ktorý sa v petícii postavili tisíce ľudí, ale prípravy „krvavých“ steakov, či spôsobu prípravy jedál pri nižších teplotách zvaným sous-vide. V kuchyniach hotelov, penziónov či reštauráciách i jedálňach je veľkým problémom i používanie čerstvých, nie sušených vajec, pri príprave obľúbenej pochúťky tiramisu.

„Veľmi pozitívne vnímame vyjadrenie hlavného hygienika, že je ochota hľadať riešenia aj pri ďalších problematických jedlách či pokrmoch,“ ozrejmil generálny sekretár ZHR SR. „Je viacero podnetov od našich členov, ktoré by sme po vyriešení problému tatarák chceli spoločne s odborníkmi z hygieny a štátnej veterinárnej a potravinovej správy riešiť.“

Podľa M. Harbuľáka je predčasné hovoriť o finálnych podmienkach, za akých sa bude môcť tatarák ponúkať v zariadeniach spoločného stravovania. Pravdou je, že aj napriek zvýšeným kontrolám a celkovému zvýšeniu bezpečnosti  a hygieny potravín, isté riziko - najmä pre deti, tehotné ženy, či ľudí s oslabenou imunitou - existuje a zodpovednosť zostáva vždy na prevádzkovateľovi takéhoto zariadenia. Na druhej strane, niektoré ustanovenia vo vyhláške sú neaktuálne a ich urýchlená zmena môže reštauráciám na Slovensku pomôcť v silnej konkurencii. Tatársky biftek je žiadaná pochúťka nielen domácich klientov.

Mgr. Marek Harbuľák, generálny sekretár ZHR SR

Čo je ZHR SR?

Zväz hotelov a reštaurácií SR je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám, zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.

Tlačová správa na stiahnutie PDF.

Kontakt pre médiá:

Tel./fax: 02 58 233 386

waiter-1497281

Aké výhody prináša duálne vzdelávanie a o čo vlastne ide?

Prečítajte si viac.

Radi Vám poradíme osobne.