Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Znižovanie sadzby DPH na základné potraviny zaplatia reštaurácie

(5.10.2015) Znižovanie sadzby DPH na potraviny je potešiteľná správa, ktorú určite ako bežní spotrebitelia vítame. Čo nás však ako podnikateľov v stravovacích službách naopak neteší, je skutočnosť, že toto zníženie sa žiadnym spôsobom nepremietne do predajných cien v reštauráciách a iných stravovacích zariadeniach. Práve naopak, podnikateľov v tomto sektore zníženie sadzby DPH naopak zaťaží. Nižšia sadzba DPH pri nákupe znamená pre stravovacie zariadenia zvýšenie odvodu dane z pridanej hodnoty.

Ide o ďalšie opatrenie vlády SR, ktoré nezohľadňuje vplyvy na ekonomiku podnikov v cestovnom ruchu. Práve takéto nedomyslené opatrenia a množstvo ďalších administratívnych opatrení vytvárajú ďalšie náklady podnikateľom v stravovacích službách. Nemožno sa preto čudovať, ak priemerné mzdy v stravovacích službách patria k najnižším na Slovensku. Zvýšenie odvodu inkasovanej DPH pre stravovacie služby okrem iného znamená aj menej investícii do kvality, čím dochádza k zníženiu konkurencieschopnosti, čo je kľúčové z hľadiska udržania podnikania, a tým aj zamestnanosti v odvetví.

Zväz hotelov a reštaurácií SR preto opakovane vyzýva vládu a rezortné ministerstvo, aby sa seriózne začalo zaoberať prínosom cestovného ruchu pre ekonomiku Slovenska a prehodnotilo zníženie sadzby DPH pre služby v cestovnom ruchu ako jeden zo systémových nástrojov na podporu zvyšovania výkonov a konkurencieschopnosti služieb cestovného ruchu.

Význam CR pre ekonomiku Slovenska

Cestovný ruch sa podieľa takmer 3 % na tvorbe HDP Slovenska. Odvetvia cestovného ruchu vytvárajú spolu takmer 368-tisíc pracovných miest a podieľajú sa takmer 40 % na exporte služieb. Viac ako 90% podnikov sú mikro a malé podniky zamestnávajúce menej ako 10 osôb. Z celkového počtu zamestnancov v hotelierstve a v pohostinstve je 20% zamestnancov do 25 rokov.

Cestovný ruchu na Slovensku nie je jaguár, zo zvieracej ríše ho skôr vystihuje prirovnanie k usilovným včelám. A všetci dobre vieme, aké dôležité sú pre náš život včely!

Zdroj: ZHR SR

Kontakt pre médiá: Mgr. Marek Harbuľák, generálny sekretár ZHR SR
tel/fax: 02 58 233 386 ,mobil: 0911 262 177
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. , www.zhrsr.sk

 

waiter-1497281

 

 

Aké výhody prináša duálne vzdelávanie a o čo vlastne ide? 

  

Prečítajte si viac. 

 

Radi Vám poradíme osobne.