Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Jarné stretnutie v novom outfite

Pondelkový večer a prvé prezentácie konferencie 

Pondelkový večer

Naozaj neformálne a v príjemnom počasí sa v pondelok odštartoval Get together večer v „prímorských“ priestoroch Hotela Senec v Senci. Jarné stretnutie hotelierov a HORECA konferencia tradične začala stretnutiami s kolegami, vystavovateľmi, garantovanými dodávateľmi, partnermi a priateľmi Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Počasie sa v utorok radikálne zmenilo, intenzívne pršalo, čo vôbec nevadilo účastníkom konferencie, ani vystavovateľom. Ťažké chvíle však prežíval riaditeľ Hotela Senec Michal Petráš, ktorý plánovaný utorkový večer na terase pri Slnečných jazerách musel zmeniť na párty v interiéroch hotela.

V utorok plná sála a zaujímavé témy

Utorkový úvod konferencie s podtitulom HOSPITALITY 2.0 patril prezidentovi ZHR SR Tomášovi Ondrčkovi, ktorý po krátkom hodnotení práce zväzu uviedol štátneho tajomníka ministerstva dopravy Petra Ďurčeka, ktorý hovoril o snahe vlády znížiť avizovanú DPH na 10 % pre ubytovanie.

Generálny manažér Marek Harbuľák uviedol novinky i zmeny v organizácii konferencie. Ide o to, že legislatívne a tzv. ťažšie témy prezentuje zväz najmä pri dobre rozbehnutých stretnutiach v rôznych častiach Slovenska – na roadshow a na konferencii sa venuje priestor najmä trendom, digitalizácii, online nástrojom a špecialitám.

O89A0044SM

Hoteliers talk

Po zhodnotení situácie v cestovnom ruchu generálnym manažérom Marekom Harbuľákom patrilo predpoludnie trom excelentným hotelierom, našej stále aktuálnej Hotelierke roka Sylvii Holopovej z Hotela Hviezdoslav v Kežmarku, českému Hotelierovi roka Petrovi Borákovi za Augustiánsky dom Luhačovice a prezidentovi ZHR SR Tomášovi Ondrčkovi z Hotela Devín v Bratislave.

Osobné hodnotenia situácie v hotelierstve, ich životné cesty do hotela, názory na viaceré problémy v cestovnom ruchu, si vypočula plná sála Hotela Senec. Český hotelier vtipne spomenul príhodu ako bol aj svedkom svadby klientov hotela a medzi jeho najzaujímavejšie zážitky z branže patria tie zo svadieb, ktoré organizovali.

Tomáš Ondrčka hovoril o výhode nesieťových hotelov, ktoré môžu plniť individuálne želania klientov a potom väčšinou pozve klienta na kávu, či bol spokojný so splnením špeciálneho želania a možno z toho hotel v budúcnosti urobí službu pre klientov.

O89A0174SM

Sylvia Holopova sa vyznala, že hotelierstvo je o zážitku: “ Snažíme sa hosťovi každý deň urobiť zážitok a nerobí nám to problém.“
Traja, vlastne štyria hotelieri, pretože „moderátorom“ diskusie bol viceprezident ZHR SR Ján Svoboda z Hotela Elizabeth v Trenčíne, o nedostatku zamestnancov. Zhodli sa, že zamestnancom sa treba venovať osobitne.

Tomáš Ondrčka hovoril, že študenti už majú iné ciele, keď idú na hotelovú akadémiu, viacerí chcú toto štúdium len pre to, aby si mohli zarobiť cez letné brigády. Petr Borák si myslí, že tých, ktorých to baví, idú väčšinou do zahraničia a on zamestnáva ľudí, ktorí sa predovšetkým vedia usmievať a majú chuť robiť a vôbec nemusia byť z gastro biznisu. Zaznela aj otázka, aký je ich postoj k zdieľanej ekonomike. Podľa Tomáša Ondrčku je to úplne iný segment, pre špecifický typ klientely, rodiny s deťmi, ... Podľa Petra Boráka je to prirodzený vývoj trhu, je to iný príbeh ako ten hotelový. Mali by presvedčiť kvalitou a mať seriózny legislatívny rámec, tvrdí Sylvia Holopová.

 

 

waiter-1497281

 

 

Aké výhody prináša duálne vzdelávanie a o čo vlastne ide? 

  

Prečítajte si viac. 

 

Radi Vám poradíme osobne.